Första intrycket är viktigt

Det första intrycket är viktigt. Vad man ser först och vem som bemöter en är mer viktigt än många tror. Det första jag ser när jag kliver in genom dörren till en mottagning är också det första jag kommer att komma ihåg. Ögat registrerar färg, form och tillgängligheten. En välplanerad och inbjudande foajé ska vara trevlig och locka in kunden.

Bemötandet börjar redan vid dörren, det första intrycket behöver inte vara av en fysisk person, utan omgivningen utanför dörren avspeglar hur verksamheten ser ut på insidan. En stilren och klinisk miljö med en behaglig färgton är viktigt vid renovering. Behaglig så som i grå, gul svagt rosa eller beige. För att öka trivselkänslan kan man inrama dörrpartiet med blommor. Detta ger ett varmt och inbjudande intryck som få patienten att koppla av. Dörren är färgglad, med ett svarvat handtag, inget stelt eller opersonligt utan en välkomnande hand som liksom utstrålar kom in.

Innanför dörren ska det första jag möts av vara en reception. Det ska inte vara en inglasad kupol eller kuvös liknande reception där man endast får prata i en liten lucka. Det ska vara en stor disk med aktivitet bakom. Finns inget mer tragiskt med människor som sitter bakom ett bord eller glor in i en dataskärm och inte registrerar att du som kund kommit in. Disken ska vara tillräckligt stor så att man kan vara privat även utan glaset.

Receptionen är mottagningens nav, där alla människor är viktiga och där man först ska få hjälp. Det ska finnas en lite soffgrupp i foajé, en stor matta som inte är en gångmatta enbart innanför dörren eller som ett smalt och opersonligt streck fram till disken. Materialet i rummet ska var en tapet, självklart någon som går att torka av. Golvet får gärna vara en plastmatta som ser ut som ett klickgolv. Absolut inte ett grått golv med små flingor i sig, ett typiskt sjukhus eller tandläkargolv.

Tänk inbjudande och personligt.