En tandläkarmottagning ska finnas där människor bor och arbetar. Den ska vara lättillgänglig och öppen för alla. Självklart kan en ny mottagning vara en ny byggnad, där allting inryms i ett hus. Kanske ett enplanshus med en inbjudande dörr och en reception i navet av allt. Där tandläkarrummen ligger angränsande till väntrummet men ändå är så ljudisolerade att den patienten som har tandskräck inte hör när tandläkaren lagar en annan patients hål.
Men det kan ju vara så att man bestämmer sig för att bygga om en våning till en ny mottagning. Vilket också kan skapa en känsla av fräschhet och nytänkande. Genom att riva ut våningens befintliga inredning, förhoppningsvis finns möjlighet att omplacera några väggar så kan tandläkarmottagningen kännas som en nybyggd kreation.
Återigen är det viktigt att tänka på tillgängligheten. Det ska finna bekvämligheter för de som kanske måste ta sig till mottagningen med rullstol eller rullator. Är det en byggnad med flera våningar ska det finnas en väl fungerade hiss eller ett par stycken hissar som redan vid entrén är fräscha och visar kvalitén och standarden på kliniken.
Man måste tänka på var första intrycket ligger. Är det ute på gatan där endast mottagningsdörren skiljer patienten från omvärlden till behandling eller är det ett trapphus innan det är dags att öppna dörren till mottagningen. Vad det än är, så är det viktigt att veta var du ska bemöta kunden första gången. Inte gå ut och välkomna dem in som en gatu-pratare på en söderhavsö som lockar in kunder, utan som en välkomnande entré eller omgivning.
Tänk på att se detaljerna, tänk på vad du själv vill se när du möter dörren, vill du ha det sterilt och opersonligt eller vill du känna dig välkommen? Allt hänger på att skapa en harmoni som gör att kunden är avkopplad och känner sig välkommen.