Fokusera på golv och tak

Många kanske tror att det man först registrerar efter att man har tagit sig förbi den inbjudande entrén och checkat in vid receptionen är sittmöjligheterna i väntrummet. Men det är det inte, självklart kan en olustkänsla infinna sig om det är ett trångt och opersonligt väntrum med alldeles för hårda och för få sittplatser. Det är faktiskt golvet och sedan taket.

När patienten har tagit av sig sina ytterkläder, är det dags att slå sig ned och invänta att tandläkaren har tid. Då är det viktigt att väntrummet är inbjudande. Väntrummet ska vara bakom receptionen. Receptionen ska vara fyrkantig eller i alla fall placerad så att kunder kan se receptionen från där de sitter i väntrummet. Receptionen ska inte ha några väggar utan bara en öppen disk. Väntrummet ska inte ha ett plastgolv som efterliknar alla andra kliniska miljöer utan ett plastgolv som faktiskt ser ut som ett trägolv. Taket får absolut inte vara skivor som är monterade i en ram av metall, det finns inget mer opersonligt eller smaklöst. Dessa plattor som oftast har lossnat eller lyfts på ser bara för ovårdade och oseriösa ut. Fokusera på ett helt tak, ett tak med en struktur på kanske rent av en klassisk nisch där kunden faktiskt känner att den är i en ombonad miljö.

Det ska finnas många sittplatser, både i mindre grupper, längs väggarna och några platser där föräldrar och barn kan vara. Det ska sammanfläta och inte se utplacerat ut för att täcka upp en stor yta. Gärna glasskåp där tandläkaren har displayer över historia och nya utrustningar.

Tänk på personlig och privat atmosfär där väntrummet är en inbjudande miljö där människor kan samtala och träffas. Alltså inte bara ett väntrum där man väntar på sin tur utan faktiskt hinner landa lite innan behandlingen. För lugna patienter skapas av en trevlig miljö där de fått koppla av innan de kommer in i mottagningsrummet.